Codul etic al practicantilor de arte martiale
Fiecare practicant de arte martiale este un ambasador al budo – ului (artelor martiale) prin comportamentul sau, reputatie si disciplina.
Spiritul de corectitudine si dreptate : Corectitudinea trebuie sustinuta prin rabdare si curaj.
Curajul : Este spiritul indraznelii si determinarii. A face ceea ce este just intr-o stare de severitate si luciditate, conservand stapanirea de sine (in absenta fricii).
La acest grad de valoare, atitudinea normala in relatia cu alte persoane este o inalta dovada de umanitate care inglobeaza bunatatea.
Bunatatea si bunavointa : Aceasta calitate permite de a fi întotdeauna atent cu altii, ceea ce permite sa iti ajuti aproapele.
Intrajutorarea mutuala si prosperitatea mutuala traduc perfect aceasta dispozitie de spirit. Aceasta este respectul pentru altii, dorinta de a-i onora, de a nu cauza tulburari inutile, avand drept consecinta manifestarea curtoaziei si a politetii.
Politetea : Este expresia interesului acordat altuia, oricare ar fi valoarea sa sau slabiciunea, manifestându-se prin gesturi, atitudini autentice si sincere.
Ceremonialul si eticheta fac parte din exteriorizarea politetii.
Sinceritatea; Minciuna si echivocul sunt egal considerate drept lasitate. Fara sinceritate, politetea nu este decat simulare. Cuvantul dat trebuie sa fie o garantie suficienta.
Onoarea : Sensul onoarei trece prin respectul fata de sine si fata de ceilalti. Aceasta este stiinta de a fi demn, de a avea un suflet mare si de a conserva respectul fata de sine. Onoarea este atasata manierei de comportament fata de altii.
Fidelitatea : Datoria de fidelitate înseamna a proba fidelitatea si loialitatea cu privire la idealurile urmarite. Fidelitatea este afirmarea loialitatii cu privire la cei care merita incredere.
Controlul de sine : Aceasta este stiinta dominarii impulsurilor, stiinta dominarii fizicului si moralului. Corectitudinea, curajul, bunatatea, politetea, rabdarea, onoarea, loialitatea, modestia, respectul sunt valori indispensabile controlului de sine, care este chintesenta codului onoarei si moralei traditionale. Toate aceste principii conduc la elevarea omului si au ca scop integrarea armonioasa a acestuia în societate, inlesnindu-i ameliorarea